Hoe kunt u zien of uw sieraden van echt goud zijn?
Test 1. Is het magnetisch?

Goud, zilver en metalen uit de platinagroep zijn niet magnetisch. Zelfs als de sieraden niet helemaal van zuiver goud zijn, maar bestaan uit een combinatie van verschillende metalen, zal de samenstelling zodanig zijn dat deze niet wordt vastgehouden door een magneet.

Houd een magneet bij uw sieraad en kijk wat er gebeurt. Plakt uw sieraad vast aan de magneet, dan is het zeer waarschijnlijk geen goud en moet u het niet insturen.


Test 2. Controleer op keurmerk

De meeste landen eisen dat gouden sieraden worden gemerkt met een officieel goudmerk. Meestal zit het goudmerk op een onopvallende plaats, zoals de binnenkant van een ring of op de rug van een sluiting. Het goudmerk geeft de kwaliteit van het goud weer, uitgedrukt in karaat (1-24) of in fijnheid (1-999).

Let op: er bestaan ook gouden sieraden die niet zijn gemerkt, omdat ze uit landen komen die dit niet verplicht stellen. Anderzijds zijn er nepgouden sieraden in omloop met een merkje dat lijkt op een officieel goudmerk (maar dat niet is). Test daarom ook altijd of uw sieraad magnetisch is.


Titel* Voorletters* Achternaam*
Adres*
Postcode* Woonplaats*

* Deze velden zijn verplicht